ANDROPOZ ERKEK MENAPOZU MUDUR?
Erkek andropozu ile kadınlardaki menapoz benzer şikayetler yaratabilir ama gerçekte çok farklıdır. Kadınlarda menapozu, yumurtalıklardaki yumurta rezervinin tükenmesi ile ortaya çıkan hormonal değişikliklerin oluşturduğu değişikliklerden oluşur. Erkeklerde sperm bitmez ve sınırsızdır. 80 yaşındaki büyük bir erkekte bile yeterince sperm vardır ve çocuk sahibi olabilir. Peki erkek andropozu neden olur? Erkek andropozu spermin bitmesi nedeni ile değil testosteronu hormonunun azalması sonrası gelişen durumları ile oluşur. 45 yaşını geçen her erkekte zamanla erkeklik hormonu testosteron azalır ve bu durum andropoz olarak bilinir. 70 yaşında bir erkekte hormon seviyeleri çok ciddi azalmıştır ve 30 yaşındaki bir erkeğin neredeyse yarı seviyelerine inmiştir.
Andropozdan kaçış yok!
40 yaşından sonraki erkeklerde düşük testosteron oranı ortalama %4 oranında görülür. 30 yaşından sonra istisnasız tüm erkeklerde erkeklik hormonu testosteron her yıl %1 oranında azalır. Yani hormonlarının düşüşünden kaçış yok ve tüm erkekler, hepimiz bu durumdan etkileniyoruz ve etkileneceğiz.
Kan hormon seviyelerini kontrol ettiren bazı hastalarım yine de cinsel isteksizlik ve benzeri problem yaşamaya devam ederler. Bu hastalarda kan testosteronu normla olmasına rağmen özellikle 70 yaşından sonra testosteronun aktif kısmının kandaki seviyelerindeki azalma olmasıdır. Baltimore çalışmasında, 70-80 yaş aralığındaki erkeklerin %30’unda orta ciddi eksiklik, %50’sinde ise hafif düzeyde testosteron düşüklüğü saptanmış.
Tüm bunların özeti şu: Yaşla beraber testoteron seviyeleriniz ve özellikle serbest testosteron seviyeniz azalacaktır. Bu azalma her zaman cinsel fonksiyonları tamamen durdurmaz. Bununla beraber cinsel istek ve fonksiyonlarda azalma olacaktır. Bunu kontrol altında tutmak için yılda bir kez kanda testosteron seviyesi baktırmayı ve gerekirse tıbbi yardım almayı özellikle 40 yaş sonrası tüm erkekler için cinsel fonksiyonları makul düzeyde tutmak açısından önermekteyim!
Andropozda en çok karşılaşılan belirtiler,
· unutkanlık, hafıza kaybı, konsantrasyon güçlüğü,
· uykusuzluk, çökkünlük,
· kişilik değişiklikleri, bitkinlik, öfke,uyku bozuklukları,
· testislerde küçülme ve kısırlık
· gece ve sabah ereksiyonlarının azalması ve kısalması,
· libido ve cinsel arzu azalması,
· sıcak basması,
· metabolik sendrom, insülin direnci ve tip 2 diyabet
· kıllanmada azalma
· kas gücünde ve kitlesinde kayıp,
· kemik yoğunluğunun azalması, osteoporoz ve
· vücut yağında(özellikle göbek bölgesinde) artış