GECE İDRARA KALKMA MESELESİ ÖNEMLİ BİR SAĞLIK PROBLEMİ MİDİR?

GECE İDRARA KALKMA MESELESİ ÖNEMLİ BİR SAĞLIK PROBLEMİ MİDİR?

60 yaşında bir erkek hastam kendi isteği dışında biraz da zorla eşi tarafından muayenehaneme getirilmişti. Hastanın kendisine şikayetlerin ne olduğunu sorduğumda, aslında kendisinin çok fazla bir şikayeti olmadığını, çokta dert etmediği geceleri birkaç kez tuvalete kalkmak dışında bir problemi olmadığını anlattı. Hastamın bunları anlatmasıyla beraber eşinin müdahalesi bir oldu.

Hanımefendi, eşinin doğru söylemediğini, geçen yıla kadar geceleri idrara en fazla bir kez kalkarken, şu anda 4-5 hatta bazı geceler altı kere kalktığını, neredeyse hiç uyumadığını ve bu durumun kendi uykusunu da ciddi anlamda etkilediğini anlatmaya başladı. Hatta öyle ki, bu uykusuz gecelerin ertesi gün sabah kahvaltısına yansıdığını ve daha önce hiç yaşamadıkları küçük tartışmalar yaşamaya başladıklarını bir bir anlattı. Bu esnada beyefendi durumun öyle olmadığını, tartışmaların önemsiz olduğunu ve gece idrara çıkmasının çokta problem olmadığını anlatmaya çalıştı. Bu çiftin farklı fikirlerini sonuna kadar dinledikten sonra söz istedim ve bu durumun neden olduğunu ve tedavi sürecini anlattım. Aslında bu durumun sebebinin tedavisi çok da zor olmayan bir hastalık olabileceğini ama sinsi bir hastalık da olabileceğini anlattım. Her iki taraf açısından farklı algılansa da ikili ilişkiler açısından önemini vurguladım.

Geceleri idrara çıkmaya ‘noktüri’ denir. 45 yaş öncesi erkeklerde nadir bir durumdur. Bu yaş grubunda, noktüri kadınlarda bir miktar daha fazla görülür. 45 yaşından sonra bir erkek için geceleri idrar hissi ile 1 kez uyanmak normaldir. 60 yaş üstü erkeklerde ise gecede 2 kereden fazla idrara çıkmaları anormal olarak kabul edilir. Bundan fazlası anormal olarak kabul edilir ve hastaya tedavi önerilir.