GENİTAL SİĞİLLER
Cinsel organ etrafında oluşan (Genital) siğil çıktı ne yapmalıyım?
Bu konu ile ilgili sıklıkla hasta gören biri olarak şunu kesinlikle belirtmeliyim ki, genital bölgede sonradan çıkan her siğil, kabarıklık şüpheli olarak düşünülmeli ve zaman geçirmeden işin uzmanı bir hekime gösterilmelidir. Basit bir deri katlantısı olabileceği gibi kansere sebep olabilen ciddi bir lezyon da olabilir. Lütfen internet üstünden veya el yordamı ile bir tanıdıktan alacağınız krem ve ilaçlar ile tedavi etmeye çalışmayınız. İleride çok daha problemli ve hatta çözümsüz durumlarda kalabilirsiniz!
Erkekler iyi bir haberim var! Eşinizin hayatını kurtarabilirsiniz!
Erkekler iyi bir haberim var! Sadece bana muayeneye gelerek eşinizin veya sevgilinizin hayatını kurtarabilirsiniz! Nasıl mı? Çok kolay; kendinizde genital siğil fark ederseniz acilen gelip tedavi olmanız yeterli!
Genital siğiller kadınlarda vajina içinde olduğundan fark edilmesi neredeyse imkansızdır ve sessizce yıllarca kalıp rahim ağzı kanseri yapabilir. Erkeklerde ise kadınların tam tersine genital siğiller kolaylıkla görünür ve kendi kendine düzenli basit bir genital organ muayenesi yeterli olacaktır.
Erkekteki siğiller çok küçük, şüpheli hatta milimetrik boyutta bile olsa partneri korumak adına hemen tedavi yaparız çünkü uzun dönemde kadınlarda rahim ağzı kanserine sebep olabilir.
HPV nedeni ile olan siğil nasıl tanı konulur? Kanser yapar mı? Evet
Bir kişi ofisime siğil nedeni ile geldiğinde sadece muayene ile HPV sebebi ile mi oluştuğunu çok yüksek oranda anlamam mümkün. Kesin tanı için patolojik tanı gerekir tabii ki ama görünüş yüzde 90 ihtimal ile bir ön tanı koymamı sağlar.
Bende görünen bir sigil yok deyip rahatlamayın!
HPV virüsü her iki cinsiyette de görülebilir ve kişiden kişiye cinsel temasla bulaşır. Kondomun örtmediği genital bölgedeki deri temasıyla da HPV bulaşabilir. Genital siğiller gözle görünür boyuta gelmemiş erken safhada bile virüsün bulaşması mümkün! Hatta HPV mikroskopik ve gözle görünmeyen bir şekilde bulaştıktan sonra uzun yıllar vücudunuzda sizinle beraber sessiz yaşayabilir ve bulaşıcı olabilir. Bu nedenle özellikle kadınlara sesleniyorum! Eşinizde veya partnerinizde siğil varsa hemen kontrole gidiniz ve test yaptırınız. Yoksa taşıyıcı olabilirsiniz ve kısır bir döngü ile problemler yaşarsınız hatta Rahim ağzı kanseri bile yaşayabilirsiniz! HPV taşıyan gebelerde, doğum sırasında anneden bebeğe geçebilir.
ABD verilerine göre cinsel açıdan aktif erkeklerin yaklaşık yüzde 1’inde genital siğil oluşabiliyor. ABD’de her yıl yaklaşık:
400 erkekte HPV ilişkili penis kanseri
1500 erkekte HPV ilişkili anüs kanseri
5600 erkekte HPV ilişkili ağı içi ve boğaz bölgesinde kanserler görülüyor. Erkeklerle ilişkide bulunan erkeklerde anüs kanseri görülme olasılığı, sadece kadınlarla ilişkide bulunan erkeklerden 17 kat daha fazla saptanmış. Zayıf bağışıklık sistemleri olan erkeklerde, örneğin HIV(AİDS virüsü) taşıyanlarda anüs kanseri gelişme olasılığı diğer erkeklere göre daha yüksek. Ayrıca HIV taşıyan erkeklerde genital siğil hastalığı daha şiddetli seyrediyor ve tedavisi de daha zor oluyor.
Erkekler için HPV testi var mı?
Muayenehaneme gelen hastaların sıklıkla sordukları bir sorudur bu. Eşinde veya partnerinde HPV tespit edilmiş ama kendisinde belirti yoksa tarama amaçlı test yaptırmaya gelenler özellikle merak ederler bu durumu.
Günümüzde, erkeklerde HPV’nin varlığını gösterebilecek bir tarama testi bulunmuyor. Piyasada yapılan sürüntü testlerinin duyarlılığı erkeklerde hastada gözle görülen bir siğil yoksa çok düşük ve önerilmez. HPV ilişkili kanserler ya da genital siğiller için onaylanan HPV saptama testleri kadınlarda kullanılırken, erkeklerde tarama amaçlı olarak henüz mevcut değil. Genital siğil tanısı kişinin lezyonu görmesi ve şüphelenmesi sonrası doktor olarak bize gelmesi ve sonrasındaki muayene ve cerrahi olarak çıkarılması sonrası patolojik inceleme ile ideal olarak yapılır.
Genital siğil tedavisi acil midir?
Muayenehaneme gelen erkek hastalarda genital siğil gördüğümde şöyle söylerim:
“Siğili vakit geçirmeden alalım!” Acil olup olmadığını soran hastama şöyle anlatırım:
“Genital siğilin tedavisi acildir. Sebebi ise hem organik, hem de psikososyal durumlar içerir. Genital siğil erkekte nadir de olsa kansere sebep olabilir ama daha da önemlisi kadınlarda çok daha yüksek oranda özellikle rahim ağzı kanserine sebep olabilir. Bu vicdanı sorumluluğu almak ister misiniz?” diye sorarım. Hastalarımın çok azı bu konuşmadan sonra tedavisi çok basit olan genital siğilleri ile evlerine dönerler, ki doğrusu da budur!
HPV Aşısı yapılmalı mı? Kimlere yapılmalı?
HPV sebebi ile özellikle kadınlarda kanser riski çok yüksek olduğundan aşı ile önlemek çok mantıklıdır. HPV aşısı cinsel yaşam başlamadan önce uygulandığında etkinliği yükseldiği için 9-10 yaşından sonra kız ve erkek çocuklarına önerilir ama gecikmişse ileride erişkin kadın ve erkeklere de önerilmektedir. HPV aşısı en sık rastlanan 4 HPV tipinden koruyor. Aşı yeni HPV bulaşmalarına karşı korur ama mevcut aktif HPV enfeksiyonunu ve genital siğilleri tedavi etmez.
HPV aşısı yüksek oranda etkili ve güvenli ve de, ciddi bir yan etkisi bulunmuyor. Güncel veriler , erkekleri genital siğiller ve anüs kanserinden koruyabildiğini gösteriyor. Günümüzde, erkekleri diğer HPV ilişkili kanserlerden (penis, ağız içi ve boğaz kanserleri) de koruyabilme potansiyeli olduğu düşünülüyor ama, henüz bunu kanıtlayan bilimsel çalışma bulunmuyor.